OMURGALI OL HEDEFE PARAYI KOYMA

OMURGALI OL HEDEFE PARAYI KOYMA

Radyo 7

Namı diğer Gölge. Radyo dünyasındaki en güzel duruşlarından birini sergileyen Talha Bora Öge Ülkehaber'e çok özel açıklamalar yaptı...

Namı diğer Gölge. Radyo dünyasındaki en güzel duruşlarından birini sergileyen Talha Bora Öge Ülkehaber'e çok özel açıklamalar yaptı...

Candan, sıcak, kucaklayıcı. Bir o kadar da etkileyici. Gelen sese kulak verin. Hemen yanıbaşında. Arabanızın içinde, televizyonunuzun kumandasında. Hayır hayır cebinizde. Kulaklığınızı takın. Gölgesizlerle başlıyor. Yürekli adamın yürekli programı başlıyor. Gönüllere hançer gibi seslenen Talha Bora Öge'nin dokunuşları başlıyor. Bir kartalın binlerce metreği uzağı gördüğü gibi keskin bakışlara mahal veren an başlıyor. Zaman zaman gözyaşlarınıza hakim olamayacağınız, 'u' dönüşleri yaptıran program başlıyor. Pişmanlıklarınızı ve itiraflarınızı içinize gömemediğiniz program başlıyor. Samimiyeti damarlara işleten Talha Bora Öge'yle hayata dair konuştuk. Aktı gitti o mükemmel insan.

İşte size verdiği dolu konfrenslarla Türkiye'de kültür elçisi olan, yazdığı kitaplarla okuru etkileyen ve Radyo 7'de fenomen programıyla kalplerinize dolan Talha Bora Öge ile yaptığımız sıcak sohbetten satırbaşları...

Talha Bora Öge radyo açısından başlarsak nerden tanımalıyız sizi başlamaya?

Özel radyolar 1992’de başladı. Ben 1993’ de liseden mezun oldum. Özel radyolar geldiğinde, daha fazla yaygınlaştığı dönemde 1994’te ben sadece hobi olarak başladım. Fakat benim mükemmel bir yapım var. Yaptığım işin en iyisini yapma gayreti oldu bende her zaman. O zaman bir diksiyon eğitimi, beraberinde programı şekillendirme gayreti ben bunları yapıyorsam başkalarından farkımın olması lazım. İnsanlar programına isim koydular ama ben kendime isim koydum. Benim yaptığımı bir başkası yapamasın. Muhabbet saati olsa 50 tane farklı isim bunu yapar. Ama Gölgesizlerle olduğunda, Gölgesizlerle gittiğinde Gölge ben olduğumdan bir daha o saat hiçbir zaman Gölge Sizlerle saati olmaz. Kaliteye ulaşmanın yolu markalaşmaktan, markalaşmakta insanın amacını belirlemesinden geçiyor. Buna inanıyorum ben.

OMURGALI OL HEDEFE PARAYI KOYMA

Ben her ne kadar çok manevi yönlü konuşsam da şiirlerle, hikayelerle ama yaptığımız iş bir ticaret ve bunun yolu kurumsallaşmaktan geçiyor. O zaman bu dükkanın bir adı olmalıydı, bir logosu olmalıydı, bunun bir amacı olmalıydı. Ben amacımı şöyle belirledim. Ya hayır konuş ya sus deniliyor ya dedim ki ya sen omurgalı ol hedefe parayı koyma. Sen duruş sahibi olursan şöhrette gelir parada gelir. Zaten duruş sahibi değil gelen şöhrette beraberinde gelen parada mum alevi gibidir. Söner gider sen sadece süründüğünle kalırsın. Mesela ben siyasete hiç girmedim 19 yıldır ta ki ülkedeki bu hainlik çıkana kadar dedim ki Talha Bora Öge bir karar vereceksin herkese hitap etmek mi? Herkes tarafından sevilmek mi yoksa başlarım şöhretine vatan millet var olduğu sürece sende var olursun az insan tanısın sevsin ama öz olsun mu? Ben 2 yıl ciddi bir duruş sergiledim. Bana dediler ki Kanal 7'desin o yüzden böyle bir duruş sergiliyorsun. Eğer derdim para olsa neden kocaman bir kitleyi sileyim ki. Yani bu nasıl bir mantık, bunlar herkesi kendileri gibi zannediyor. Talha Bora Öge bu kadar vatansever olamaz diyorlar ya bunu yaptığına göre menfaati olmalı. Devletine sahip çıkacaksın ama ne zaman sahip çıkman gerektiği zaman. 1 Kasımdan sonra ortalık pişmanlarla doldu geçmiş olsun. Neredeydin 1 Kasımdan önce? Ben böyle konuştuğumda diyorlar ki nasıl Müslümansın sen vicdansızlık yapma. Bende buradan bana bunları diyenlere diyorum ki 1 Kasımda bunlar başarsaydı sen görürdün vicdansızlığı nasıl işsiz kalındığını nasıl zulüm edildiğini görürdün sana. Acırsan acınacak hale düşersin. Bir yere kadar merhamet ben buna inanıyorum. Tüm konuşmalarımda insanları uyarıyorum. Ama kucak açmalıyız onlarda insan diyorlar. 2 yıl oldu günaydın. Herkesin her şeyden haberi var. Bu ekmekle oynamak değildir. Bu ülkenin gelmiş geçmiş tüm ekmekleriyle oynadılar günaydın. Şimdi radyocu olsam ne yazar, sahneler ful dolsa ne yazar eğer bu memlekette istikrar yoksa. Oy vermeyenler bile mutlu. Bu insanlar çünkü aslında bakarsak neye düşman olacaklarını bilemeyecekleri kadar omurgasızlar. Bu kadar amaçsızlar. Bunlar hep bizi neyle eleştirdiler? Daha 13 yıllık maziniz var siz dava adamı değilsiniz. O yüzden mi bu ülkede sağ, sol kalmadı, hepiniz omuz omuzasınız. Asıl dava İslamdır ve kutsal olan topraklara sahip çıkmaktır. Bu topraklarda hangi ırk bu vatan benim vatanım diyorsa o benim başımın tacıdır. Nereden olduğu önemli değil ama öz ve öz Türk bu vatan benim değil hayır sen bu vatanın evladı değilsin, hainsin.


Radyo 7’nin kendine özgü bir dinleyicisi var. Radyo 7’de diğer radyolarla bir rekabet içinde siz bir radyo programcısı olarak bu yarışı nasıl görüyorsunuz? Talha Bora Öge’nin nasıl bir katkıda bulunduğunu düşünüyorsunuz?

Ben ciddi bir katkıda bulunduğumu düşünüyorum. Bununda tescillendiği döneme girdik. Daha önce bazı dereceler aldım ama profesyonel anlamda 2014-2015 kariyerimin en parlak yılları. Çünkü 4 ayda 3 ödül birden nasip oldu. Ama bomba bir şey var sahnede ödül alanlar içinden bu ülkedeki vatansever insanların temsilcisi olarak bir tek ben vardım. Belki birilerine bırakılsa ödül bana verilmeyebilirdi ama halk istediği zaman oluyor ve önüne kimse geçemiyor. Sihirli mikrofonda yılın en iyi şiir ve edebiyat programı, Radyo Oscarlarında yılın Kültür ve Sanat Programı ve Dünya İslam ve Yazarlar, Gazeteciler Derneğinin yılın radyocusu ödülüne layık görüldüm. Diğer yandan açıkçası 6 ayda bir yapılan resmi olarak kabul edilen araştırma şirketinin en sık hangi radyocuyu ve en uzun hangi radyocuyu dinliyorsunuz diye bir soru orada 6.sıradaydım ben. Buda şunu gösteriyor bizim duruşumuz, görüşümüz halk tarafından kabul görmüş. İnanıyorlar bize. Sesin karakteri taşıyan görünmez bir büyüsü vardır.

İÇKİYİ BIRAKIP NAMAZA BAŞLADIKLARINI SÖYLEDİLER

Benim dinleyicilerim arasında o kadar çok namaza başlayan var ki çünkü namaz benim hayatımın en önemli hadisesi. Benim hayatımın merkezinde namaz var bu nedenle insanlar beni dinlediklerinde herhangi bir hikayeden şak diye namaza yol buluyor. Bir gün telefon bağlantılarının birinde çok samimide geldi. Çiftçi Talha kardeşim dedi ben hediyede veriyorum ben hediye istemiyorum dedi. Sadece sana dua etmek için aradım Allah senden razı olsun dedi. Abi ne oldu dedim. 50 yaşımı geçtim ben 3 tane çocuğum var. Ben seni dinleyerek namaza başladım dedi. İmza gününe gittim Şanlıurfa da kalabalığı yardı ve benim yanımda geldi sarılabilir miyim? Dedi. Ben 5 yıldır içen bir insandım ta ki seni dinleyene kadar. Cuma geceleri hariç hep içiyordum ben. Ama içkiyi bıraktım dedi. Ben 2001 de başladım Ankara’da ilk kez sahneye çıkmaya. 14 yıl oldu. 700 ü geçmiştir sahne sayısı hala da devam ediyorum. Dua kitabım son kitabım çok seviliyor çünkü Türkiye radyolarında yayında her gün programın başında ve sonunda dua eden tek adamım öyle şeyler duyuyorum ki abi benim giyim mağazam var senin son dakika duanda mağazayı kapatıyoruz rahatsız olmayalım diye. Senin son dakika duasına amin diyoruz dükkanı öyle açıyoruz. Ben gece çalışan birisiyim senin programında uyuyorum ama son dakika duan için alarm kurup kalkıyorum ve amin deyip tekrar yatıyorum. Hayat böyle güzel bu bir fıtrat meselesidir.

Yayınlarınızda enteresan telefonlar alıyor musunuz? Sizi etkileyen ve yurdum insanının durumunu anlatan...


Programımın bölümleri var şiir, hikaye, dua bölümü bide dönüm noktası diye bir bölüm var. Burada insanlar hayatlarının nasıl değiştiğini anlatıyorlar. Bursa’dan bir kadın aradı dedi ki benim kocam namazımla alay edecek kadar dine düşmandı. Günler geçti hamile kaldım. Çocuğumuzun erkek olacağını öğrendiği gün deliye döndü çünkü kardeşini askerde şehit vermiş. Ben şimdi bu oğlumu nasıl askere göndereceğim? Çocuk doğuyor ve sağ eli yok. Kadın kocasına diyor ki bak şimdi askere göndermeyeceksin anladın mı ne yaptığını. Ama bu adama öyle bir kapı açıyor ki sizin şer bildiklerinizde hayır olabilir dikkat edin. Aynen 7 Haziran’ı çok şer bildik. Ama 1 Kasım’ın mutluluğunu bize 7 Haziran hazırladı. Adam öyle bir değişiyor ki içkiyi bırakıyor, oruca başlıyor, sigarayı bırakıyor, umreye gidiyor, hacca gidiyor hatta geldikten sonra kanser olduğunu öğreniyor. Çok yaşamayacağı söyleniyor. Tüm bu macera kadın için 8 yıl sürüyor ve adam vefat ediyor. O çocukta şimdi dünya tatlısı, çok hayırlı bir evlat. Sizin konuştuğunuz her şey o an sizin kaderinizi belirleyebilir.

Siz sürekli dışardasınız insanları tanıyorsunuz. Mikrofon ardından insanlara sesleniyorsunuz, gönüllere nasıl giriyorsunuz?

Düşünüyorum. Ben şunu gözlemledim. Samimi ve doğal olan seviliyor çünkü güveniliyor. İnsan güvendiği yerde durur. Eğer siz güven verirseniz insanlar sizle olmak ister. Ama güven vermenin yolu doğal olmaktan geçer. Doğal olmanın yolun da kesinlikle bencillik olmayacak. Bir kuruş borcum yok, kredi kartım yok hayatımda. Bir Allah’ın kuluna borcum yok. Dua ederim insanları sever, sayarım. Benim elime gelenlerde, gidenlerde Allahtan.

Peki dışarıda sizi tanımayanlar oldu mu?

Mesela Uğur Işılak birçok yerde karşılaşmışızdır. Beni dinlemiştir. Hiç karşılıklı oturup konuşmadık tokalaşmadık. Ama ilk kez bir gün ben ona kitabımı imzalattım. Hala kitabı verirken de benim kim olduğumu bilmiyor. Aslında biliyor da bilmiyor. Gölge sen misin? Dedi. Evet dedim. Talha Bora Öge diyorum Gölge deyince şaşırıyorlar o siz misiniz diyorlar. İnsanlar adımdan çok namımla biliyorlar beni. Sonuçta televizyonun popülaritesiyle radyonunki bir değil. Bu nedenle tanındığımızdan daha çok tanınmadığımızı düşünüyorum Türkiye’de.

Duygusal yönlerden zor günler oluyor Türkiye'de, o günlerde program yapmakta zorlanıyor musunuz?

Doğru bir yere parmak bastınız. Zor zamanlarda ben hep yayına girdiğimde şunu söylüyorum. Böyle bir günde ben işimin başındayım hayat devam ediyor ama gelin birde bana sorun. Bir kelime söyleyecek durumunuz yok ama söylemek zorundasınız. Bu anlamda işimiz çok zor ama bir şekilde kendinizi motive ediyorsunuz. İyi bir radyocunun beyni ile dili arasında çok kısa bir mesafe olmalıdır. Çok hızlı karar vermeniz gerekiyor. Ama öyle bir süzgeç gerekiyor ki bu hız size hata yaptırmayacak. Bu nedenle bazen programa başlarken dua ederim diyorum ya hep şu dua ile başlarım ben. Allah’ım sabrımı genişlet, işimi bana kolaylaştır, dilimdeki düğümü çöz, sözlerim anlaşılsın ve tesir etsin. İnsanlar bu işi kolay zannediyorlar. Bu yüzden az saygı duyuyorlar. İnsan bilmediği şeyin düşmanıdır. Saygısızlık yeryüzündeki en büyük zalimliktir. Bence radyoculuğun hakkettiği saygıyı görmediğini düşünüyorum.

Radyo7 dinleyicisine ne söylemek istersiniz?

Yayında özellikle son yıllarda söylediğimi söylemek istiyorum radyonuza sahip çıkın çünkü bu radyo size sahip çıktı. Bunu niye söylüyorum. x-y-z radyolarında şov amaçlı küfür ediliyor. Millet narkozlu gibi bu insanları dinleyip gülüyorlar. Adam size küfür ediyor uyanın. Aç kulağını. Burada senin değerlerine sahip çıkan adamlar var ama sen o tarafı dinliyorsun. Karar ver. Çocuklarının ne dinlediklerine dikkat edeceksin. Ben çok fazla tehdit ve hakaret aldım. Talha Bora Öge sen sanatçısın radyocusun şiirini oku, müzik dinlet, radyoculuğunu yap bu konulara girme. Niye ben bu vatanın evladı değil miyim? Fakat sanatçı zannettikleri sanatçı bozuntuları benim anamın, bacımın başörtülerine küfür ettiklerinde bunlar ne oluyor? Aydın. Bunlara niye demiyorlar siyasete girmeyin diye? Bu millet uyandı artık eski Türkiye değil. Biz çok cesuruz niye haklı olan cesurdur.

İnsanlarla kurduğunuz bağı nasıl tarif edebilirsiniz?

Benim dineyicilerim hep bana şunu söylüyorlar. Sesinde bir huzur var ve siz seni dindeğimzde huzurlu oluyoruz. Bu bana Allah tarafından verilen bir şey. Ben sadece dışarı çıkarıyorum ve öyle sesleniyorum. Mutlaka benim bir hayran kitlem vardır belki de ama ben hem Radyo 7 hem de tüm dinleyicilerimizden şunu isteyeceğim. Güvenmeye devam edin ben huzur vermeye devam edeceğim. Onlar varsa biz varız. Allah'a emanet olun...

 

Paylaş