Konuğunu stüdyoya kilitleyen ünlü radyocu!

Konuğunu stüdyoya kilitleyen ünlü radyocu!

Radyo 7

Ünlü radyocu konuğunu stüdyoya neden kilitledi? Radyo 7 program yapımcsı Eda Özdemir Ülkehaber'e çok özel açıklamalarda bulundu...

Ünlü radyocu konuğunu stüdyoya neden kilitledi? Radyo 7 program yapımcsı Eda Özdemir Ülkehaber'e çok özel açıklamalarda bulundu...

Günün tam ortası. İnsanların sabah yorgunluklarını biraz olsun üzerinde hissetikleri o an. Radyo'dan bir ses geliyor. Eda mı sesleniyor ne? Bana mı dedin? Evet evet sana seslendim. Ülkehaber orada mısın?

Her yiğidin kendine özgü bir yoğurt yiyişi var derler ya. Radyo 7'nin başarılı programcısı Eda Özdemir de 3 programıyla ses gelen sihirli kutudan gönüllere girmeyi başarmış. Bazen özel sözcükleriyle, bazen özel bir davetle, bazen buğulu sesiyle, bazen de yürekleri kıpırdatan müzik seçgisiyle. İşinin ehli, işini çok seven, mikrofonun ardından nasıl sesleneceğini bilen, insanların yüreklerinin krokisini çizmiş bir radyocu çıktı karşımıza. Kendisiyle ve dinleyicisiyle barışık bir anne. Biz sorduk o kırmadı, cevapladı. Hem de tüm içtenliğiyle...

Radyo 7'de Eda İle Gün Ortası, Eda İle Mazide Bir Demet ve Edalı Saatler programcısı Eda Özdemir'in Ülkehaber'e özel açıklamalarından satırbaşları...

Akşam radyo dinleyicisi ile gündüz radyo dinleyicisi arasında farklılıklar oluştu. Önce sizi tanıyalım Radyo 7 de uzun süredir çalışıyorsunuz. Sizi tanıyarak başlayalım.

11. Yılımı doldurdum Radyo 7 de. Burada olmayı çok seviyorum çünkü ailemden çok buradaki arkadaşlarımı görüyorum. Burası benim bir ailem oldu. Her şeyden önce bunu söylemek isterim. Ben 22 yıldır bu işi yapıyorum. Konservatuar mezunuyum. Bütün emelim Türkiye’ye sesimi duyurmaktı ama şarkı söyleyerek duyurmaktı. Şimdi de sesimi duyuruyorum ama şarkı söyleyerek değil. Gönlümde şarkı söyleyerek sesimi duyurmak vardı ama böylesi daha hayırlıymış benim için. Sahnelerinde kritik durumları olabiliyor. Farklı farklı şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. O yüzden bu benim çok daha temiz oldu. Bana çok yakışan bir iş oldu radyo programcılığı. İlk olarak tesadüfen arkadaşımı ziyarete gittiğimde başlamıştım. Bana oranın yayın yönetmeni dedi ki ses tonun çok güzel bir iki tane anons yapar mısın dedi. Bir programcıyı bekliyorlarmış oda gelmemiş. Ben anlamam dedim anons yapmaktan. Ama şarkı söyleyin derseniz ben söylerim dedim. Sen anons yap bize dediler. Bende anons yaptım. Bunlar gülmeye başladılar çok hoşlarına gitmiş. Sen burada konuşacaksın dediler ve ben o gündür konuşuyorum. Mikrofonun başına oturduğunuz zaman bir daha kalkamıyorsunuz. Bir yayıncı arkadaşım öyle söylemişti. Eda dedi uzak dur bu bir hastalıktır bırakamazsın dedi. Dedim ki ben şimdi öylesine başlıyorum. Benim derdim şarkı söylemek dedim. Ama iyi ki de bırakmamışım dediği doğru çıktı. Ben işimi çok severek yapıyorum. Zaten işime aşık olmasaydım bu kadar yıldır bu işi yapamazdım. İşine aşık bir radyocu diyebilirsiniz. Ben aynı zamanda sahne alıyorum ama benim önceliğim radyo. Pek çok sanatçıyla birlikte aynı sahneyi paylaştım. Şuanda da Büyükçekmece Belediyesinin Türk Sanat Müziği korosundayım. Hem korist olarak hem solist olarak görev yapıyorum. İçimde ukde kalmadı. Müzikten kopmuş değilim zaten müzik ile iç içeyiz biz.

Radyo 7'deki programlar nasıl gidiyor?

Pazartesi'den Perşembe'ye Eda İle Gün ortası programını yapıyorum. Saat 12:00'de başlıyor 14:00'te bitiyor. Günlük insanların yüreklerine hitap eden bir program. Müziğin her teline dokunuyoruz. Farklı mozaikte insanların takip ettiği güncel bir program. Cuma günü Eda ile maziden bir demet programım var. 13:00-14:00 arası. Bir saat. Türk sanat müziği severlerin ilgi ile dinlediği, beklediği bir sanat programı. Tabi sadece Türk sanat müziği eserlerini çaldığımız için Cuma günü bir saati özlemi içinde olan dinleyicilerimiz var. Sürenin kısalığından şikayet ediyorlar. Ve Cumartesi Edalı saatler. Hafta sonunun ilk gününün öğlene kadar ölen vaktinde yine dinleyicilerimizle buluşuyorum. Edalı saatler son derece renkli ve eğlenceli bir program. Dinleyicilerimizle sosyal medyadan birebir kontak kuruyoruz o saatlerde. Türkülerle hasret gideriyoruz. Hasretleri sona erdiriyoruz. Uzak diyarları yakın ediyoruz. Yöresel türküler çalıp eski yad etmek isteyenlerin yüzlerini güldürüyoruz. İnanın şehirlerin plaka numaralarını da ben Edalı Saatler'de öğrendim. Kısacası tüm programlarımda insanlarımızın yüreğine hitap ediyor ona göre de bir dönüş alıyoruz. Dönüşlerimiz de iyi oluyor çok şükür...

Radyo 7 de çalışmak nasıl bir duygu?

Radyo 7’yi seviyorum. Burası çok daha seviyeli, disiplinli, çok düzgün, kardeş gibiyiz. Her sektörde olur ya nahoş durumlar. Bu sanat dünyasında da müzik dünyasında sağlıkta da böyledir. Ama Radyo 7 böyle değil. Biz birbirimize destek oluyoruz. Birbirimizin açıklarını değil onları kapatmak için kenetlenmiş durumdayız. Biz radyoyu ekip olarak çok iyi yerlere getirmeye çalışıyoruz.

Siz mikrofonun ardındaki sesinizle dinleyiciye sesleniyorsunuz. Radyo programcılarının sesiyle onları gördükleri zaman bir şaşkınlık yaşıyorlar mı? Böyle anlar yaşadın mı?

Tabi markette oldu. Bir marketin kapalı devre yayın yapan bir yerindeydim. Yayıncılık yapıyoruz. Ama reklamcılıkta yapıyorum. Market alışverişi yaparken şifre istemiş kız. Ben hiç farkında değilim. Efendim anlayamadım ne istemiştiniz dedim. Sonra kız böyle yüzüme baktı. Şifrenizi istedim adınızı öğrenebilir miyim? Dedim. Ben dedim ki kartta yazıyor. Ukalalık yapıyor zannettim ben ilk önce kartta yazıyor dedim. O zaman farklı bir kurumda idim Eda Özdemir mi dedi. Evet dedim. Bütün yayın programıma kadar söyledi. Çok hoşuma gitmişti sesimden tanıması.

Programlarınız konuklu mu? Konuklu ise yaşadığınız ilginçlikler oldu mu?

Evet. Sağlık programı yaptığım dönemde. Uzun süre Radyo 7 de sağlık programı yaptım. Ünlü hekimleri ağırladım fakat bir tanesi bana gelecek olan konuk aynı zamanda Ülke TV' ye de çıkacak. Orada da sağlık programı var ama oradaki program benim programımdan bir saat önce başlayacak bitiminde bana gelecek. Fakat gündem biraz yoğun gündem yoğun olduğu için televizyon kanalındaki bir saat öteleniyor ve benim yayın saatimle çakışıyor. Fakat bu sırada da konuk burada biz yayına başlamış oluyoruz. Aşağıda ki sunucuda yukarı çıkıyor. Konuğunu arıyor. Dediler ki o yukarıya da söz vermiş. Eda’nın programında şu anda hayır olamaz o benim programıma çıkacak Eda benim konuğumu aldı. Ben kimsenin konuğunu almadım. Sonra yukarıya çıkıyor. Ben dışarıdan gelen sesleri duyuyorum. Biz canlı yayındayız bu arada. Ben konuğuma işaret ettim sen konuşmaya devam et diye gittim kapıyı kilitledim kimse içeriye giremesin diye. Programımı gayet güzel bitirdim. Konuğun aynı güne randevu vermesi handikap oldu...

Bazen habersel manada ülkede duygu yönünden yaşanan günler oluyor. O günlerde program yapmak zor mu?

Çok zor özellikle şehit haberlerinin olduğu dönemlerde, katliam demek çok acı ama böyle zamanlarda, söyleyecek kelime bulamıyorsunuz. Konuşsanız yeterli olmuyor, sussanız içiniz el vermiyor. O zamanlarda program yapmak içimden gelmiyor. O sırada şarkılar devreye giriyor diyebilirim. Duygularımıza tercüman oluyor. Ben çoğu zaman diyorum ki ben konuşmayım onlar anlatsın. Müziğe bırakıyorum.

Dinleyiciler Radyo 7’yi neden dinlemeli? Diğer radyolarla Radyo 7 arasındaki fark nedir?

Radyo 7 çok dikkatli bir radyo, yani halka çok önem veren, insani duygulara çok önem veren bir radyo. Çevreye ve topluma karşı asla gözünü kapatmıyor. Ben radyo 7’nin hassasiyetine güvendiğim için buradayım. Toplumun yaralarına merhem olabiliyoruz diyebilirim. Elimizden geldiğince insanlara destek olmaya çalışıyoruz.

Sizi takip edenleriniz mutlaka vardır. Sizin sesinizi duymadan bir yerlere gitmeyen, uyumayan oluyor mu bunları duyunca ne hissediyorsunuz?

Çok hoşuma gidiyor sevilmek çok güzel bir şey. Yayında bazen utanıyorum iltifat dolu mesajları okumaya. Evimizin kızı oldun artık diyorlar. Seni dinlemeden duramıyoruz. Ben bu tarz güzel mesajları Radyo 7 ye ithaf edilmiş olarak algılıyorum ve bu şekilde anons ediyorum.

Programın ardından tekrar yalnız kalıyorsunuz. Tekrar gerçek hayatınıza dönüyorsunuz. Kurumun dışına çıkıyorsunuz. Programınızda yüzlerce mail alırken birden yalnızsınız. Bir boşluğa düşüyor musunuz?

Hayır. Ben kendimle barışık o kadar dolu dolu bir insanım ki burada evet mikrofonu açtığım zaman her şeyi dışarıda bırakarak geliyorum. Biz yayıncılar sesimizle iş yapıyoruz. Ses rahatsızlıklarına bile işimizi yapmaya gayret ediyoruz. Dinleyiciye mikrofon başında olduğumuzu şarkılarla konuştuğumuz mesajını veriyoruz. Dışarıda da çok geniş bir çevrem var. O yüzden ben hiçbir zaman yalnız kaldığımı düşünmüyorum. Kızım var benim hayatımı dolduran dünyam Azra adında bir kızım var. Bütün zamanım onunla geçiyor aslında. Ben buradan çıktığım zaman 2.dünyam yani Azra açılıyor önüme.

Sizin Radyo 7 dinleyicilerine söylemek istediğiniz özel bir şey var mı?

İyi ki varlar. Onlar olduğu sürece biz mikrofondayız. Onlar olmasa bizde şuan burada olmazdık. O yüzden biz bir bütünüz böyle görüyorum ben.


 

Paylaş