Dünyaya Korku Salan Mutasyona Uğramış Virüs Aşıyı Etkiler Mi
Dünyaya korku salan yeni mutasyon virüsle ilgili DSÖ'den son dakika açıklaması
Son dakika haberi: Dünyaya korku salan yeni tip koronavirüsle ilgili en yetkili kurumdan açıklama geldi. DSÖ, yeni tip koronavirüsün daha hızlı yayılan türünün şu ana kadar "ciddi hastalık veya ölüme" neden olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını bildirdi. İşte detaylar...
İngiltere'nin güneydoğusunda ortaya çıkan ve yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu tespit edilen mutasyona uğrayan koronavirüs Avrupa ülkelerini etkisi altına almaya başlarken, Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama geldi.
"CİDDİ HASTALIK VEYA ÖLÜME NEDEN OLDUĞUNA DAİR KANIT YOK"
Dünya Sağlık Örgütü'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüsün daha hızlı yayılan türünün şu ana kadar "ciddi hastalık veya ölüme" neden olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığı ifade edildi.
"AŞILARI ETKİLEMİYOR"
DSÖ'nün Kovid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove ise, "İngiltere, yeni tip koronavirüsün daha fazla yayılan türünün aşıları etkilemediğini belirtti" ifadelerini kullandı.
KORKU SALAN MUTASYONA UĞRAMIŞ VİRÜSTEN ÖNEMLİ DETAYLAR
İngiltere’den dünyaya yayılan ve yüzde 70 oranında daha bulaşıcı olduğu belirtilen mutant virüs endişeye neden oluyor. Bu kapsamda, çok sayıda ülke İngiltere ile karşılıklı uçuşları durdururken, "VUI - 202012/01” adlı varyasyonun görüldüğü ülke sayısı da 6'ya yükseldi. Bununla birlikte, mutasyonun corona virüsün vücuda tutunduğu başak proteininde meydana geldiğini belirten bilim insanları, aşıların etkisinin değişebileceği konusunda endişeleniyor.
İLK KEZ GEÇEN EYLÜL AYINDA TESPİT EDİLDİ
“VUI - 202012/01” adı verilen yeni tür, ilk olarak Eylül ayında İngiltere’nin Kent şehrinde tespit edildi. Çoğunlukla Güney İngiltere'de olmak üzere, yeni türün binden fazla doğrulanmış vakası olduğu belirtildi.
NEREDEN GELDİ?
Varyant alışılmadık derecede yüksek oranda mutasyona uğradı. “VUI - 202012/01” adlı mutasyonu araştıran Birleşik Krallık Covid-19 Genomics UK Konsorsiyumu (COG-UK) üyeleri, virüsün genetik yapısında meydana gelen "17 değişikliği" ortaya çıkardıklarını söyledi. Araştırmacılara göre en olası açıklama ise, mutasyonun bağışıklık sistemi zayıflamış ve virüsü yenemeyen bir hastada ortaya çıkmış olması görünüyor.